bezoekers
OMD24124LRLR

In 2019 is er uiteraard weer een Historisch Weekend in Den Helder. Het evenement wordt gehouden op zaterdag 29 en zondag 30 juni op de Oude Rijkswerf Willemsoord. 

meer informatie

deelnemers
27855068971 33975ece1c b

In 2019 bent u op 29 en 30 juni als deelnemer met uw voer- of vaartuig weer van harte welkom. De inschrijving is geopend!

InschrijvenMeer informatie
vrijwilligers
We need you Uncle Sam1 1024x585

Ook voor de 2019 editie zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons mee willen helpen om van het Historisch Weekend op zaterdag 29 en zondag 30 juni weer een succes te maken. 

meer informatie

Dutch Army Fields (DAF)

 

Wie zijn wij?

 

Tijdens een bezoek in 2002 aan Hoogeveen viel mijn oog op een groen voertuig. Hiermee begon het. Het voertuig, een DAF YA 126 werd gekocht en ging mee naar huis. We woonden toen in het dorp Dalerpeel (dorp vlakbij Coevorden). Er gebeurde in eerste instantie niet veel met het voertuig. Al snel werd een tweede voertuig gekocht. Dit voertuig zou een goede donor auto zijn voor de reeds gekochte. Al snel bleek dat de donor auto in prima staat verkeerde en rijvaardig was en werd besloten deze als eerste rijklaar te maken. We sloten we ons aan bij een club en gingen met het voertuig naar evenementen. Het stoomfestival in Almere werd een aantal keren bezocht.  De liefde voor de groene voertuigen besmette het hele gezin, vader, moeder en twee dochters. Door een reorganisatie op het werk verhuisden we in 2003 naar Nieuw-Weerdinge (dorpje vlakbij Emmen). Bij dit huis was een grote garage waar het chassis van het voertuig compleet onder handen werd genomen. Al snel moest er een aanhanger bijkomen die als slaapplaats kon fungeren voor de kids. Niet veel later werd er ook een Dikke DAF en een DAF YA 314 gekocht. Deze laatste bewees al snel zijn diensten bij verschillende zaken en evenementen.

  daf 1   
Almere 2007

 

. daf2   
DAF YA 314

 

 

In 2006 begonnen we in samenwerking met SKW (Sociaal Cultureel Werk) in Nieuw-Weerdinge een jeugdkamp op het terrein van Staatsbosbeheer in Elp (dopje vlakbij Westerbork) op te zetten. Met behulp met onze materialen, tenten, pubtentjes, een aantal voertuigen en aanhangers werd dit kamp een succes, wat daarna een jaarlijks terugkerend evenement werd.

 

 

daf 3

 

We bezoeken zelf elk jaar met veel plezier met onze voertuigen het terrein van Staatsbosbeheer voor ons jaarlijkse Herfstbivak.

 

Inmiddels werd ook een loods gehuurd om al de materialen en voertuigen te stallen, want bij huis was het allemaal niet meer te houden en het buiten stallen van de voertuigen was absoluut geen optie. Er was al snel een gebrek aan ruimte in de loods, dus de hoogte in was de oplossing. Palletstellingen werden geplaatst, maar al gauw was dat ook weer vol. Helaas groeien we uit ons jasje dus is het goed kijken en wikken en wegen wat wel en niet te behouden.

 

2010, De club kreeg een naam met logo!

Naast haar werk  ging Hillie meehelpen aan het bouwen van een nieuwe website. Het idee werd toen geboren om al onze leuke ervaringen ook te delen op een website. Intussen was de vraag gerezen bij mensen of we geen club konden opzetten. Na wat nadenken hebben we besloten er een op te zetten. Natuurlijk wil je dan ook een leuke clubnaam en een logo hebben.

De naam Dutch Army Fields ( DAF ) werd geboren en het logo ontworpen. Ieder voertuig dat bij ons hoort kun je herkennen aan de club-sticker. Tevens heeft elk voertuig aan beide zijden een vlaggenstok met op de linker stok een Nederlandse vlag en aan de rechter stok een groene vlag met ons logo.

 

daf4 
 Vlag met logo

 

daf 5
DAF YA 126 (radiowagen) met de vlaggen erop.

 

Wat werd onze doelstelling? Tja dat was niet zo moeilijk. Het werd een niet militaristische club van eigenaren en liefhebbers van oud na-oorlogs defensie materieel en legervoertuigen. De club is opgericht met het doel oude legervoertuigen en materieel in stand te houden. Het maakt niet uit wat voor merk, type of kleur, als het maar na de oorlog ‘gediend’ heeft in het leger. Alle voertuigen en materialen zijn particulier bezit. Gezamenlijk wilden we met enthousiaste mensen de hobby uitoefenen. Samen wilden we activiteiten ondernemen zoals het verzamelen, restaureren / repareren en onderhouden van het materieel. Ons motto is dan ook, Aut viam inveniam, aut faciam! ( Of ik vind een weg, of ik maak er een! ).

 

Tijdens evenementen willen wij ook het publiek kennis laten maken met oud legermaterieel en de historie ervan. Onze voertuigen zijn in prima conditie en staat van onderhoud. Er word veel tijd gestoken in het onderhoud van de voertuigen om ze ook zo in deze staat te houden. De voertuigen zijn origineel gehouden wat betekent dat ze op benzine rijden. Alleen de Landrover 88 van onze jongste dochter rijdt op diesel, maar is origineel van Defensie. Al snel kregen we contact met meer mensen die ook een voertuig hadden. En de club groeide uit tot een leuke groep met veel passie voor groen en de geschiedenis erachter. Ondertussen sloten ook vrienden zich aan bij onze club en deelden onze passie voor deze na-oorlogse legervoertuigen. 

 

daf 6
De leden van de club

 

Inmiddels worden we veel gevraagd voor het bijwonen van evenementen en Oldtimershows. Ieder jaar wordt een agenda opgesteld voor het nieuwe jaar. Keuzes moeten nu eenmaal worden gemaakt. De grootste show waar we onze bijdrage aan leveren is de Oldtimershow in Balkbrug. Al vijf jaar lang zijn we van de partij en nog steeds met veel plezier. We geven technische informatie, en waar het voertuig voor diende en vertellen graag wat we allemaal nog meer ermee doen. We pakken groots uit met veel van onze materialen, zoals tenten, latrine etc. Daarnaast gaan we naar de shows in Luttenberg, Termunten, Onstwedde en naar het Historisch Weekend in Den Helder. Kortom, het gehele jaar door zijn we actief met onze voertuigen.

 

daf 7
Onze trots en parade paardje!!!!!

HISTORISCH WEEKEND DEN HELDER 2019, 23e EDITIE!

Juni 2019 wordt in Den Helder afgesloten met de 23e editie van het Historisch Weekend. We hebben een aantal veranderingen doorgevoerd die het evenement aantrekkelijk maakt voor een groter publiek, wat blijft is het grote aanbod aan prachtige voertuigen, de muziek en de gezelligheid op het prachtige terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord. Zoals gebruikelijk is er ook dit jaar een centraal merkenthema gekozen. Dit jaar komt het merk Mercedes in de schijnwerpers te staan. Mercedes is één van de alleroudste automerken op de wereld; historie genoeg dus! Een grote verandering is het loslaten van de leeftijdsgrens 1975 / 1976 van deelnemende voertuigen. We verwachten dat veel jonge klassieker liefhebbers hun gekoesterde auto, motor of brommer aan het publiek willen laten zien.

Bewonder dit jaar een unieke collectie klassieke Mercedes Benz oldtimers in de Stadshal van Theater De Kampanje, met als absolute topstuk de SSK, maar ook bijzondere Ferrari's zijn van de partij. Bij deze collectie zal een tentoonstelling te zien zijn van Frans Hendriks Art. Een collectie klassieke en historische auto's. waarbij zeer nauwkeurig en met respect voor het ontwerp geschilderd is.

Het Historisch Weekend in 2018 had als thema Simca, Chrysler enTalbot. Met prettig evenementenweer, grote aantallen bezoekers, mooie inzendingen en veel positieve publiciteit een groot succes.

Het Historisch Weekend Den Helder wordt gehouden op het terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord. Dit terrein wordt hoe langer hoe meer een belangrijke toeristische trekpleister met een aantal prachtige blikvangers. Bij binnenkomst via de hoofdingang aan de Westgracht wordt de aandacht direct getrokken door het vorig jaar prachtig getuigde zeil / schroefstoomschip Zr. Ms. Bonaire uit 1877.

Het Historisch Weekend is gratis toegankelijk en zorgt ieder jaar voor een groot en gevarieerd publiek. Honderden klassieke auto’s, historische vrachtwagens, oude motoren en landbouwtrekkers, militaire voertuigen en brandweerwagens samen met prachtige oude vrachtschepen, botters, stoomsleepboten en ander varend maritiem erfgoed staan garant voor een geweldig evenement. De historische markt, de spectaculaire rondritten voor de klassieke voertuigen, kinderactiviteiten, diverse optredens met zang, dans en muziek zorgen voor twee geweldige dagen.