Al vanaf het prille begin van het Historisch Weekend maken oude landbouwvoertuigen deel uit van het gevarieerde deelnemersveld.

 

Het is verbazend om te zien hoe razend snel de veranderingen sinds de eerste motorisering van landbouwvoertuigen zich hebben voltrokken. Het starten van een vooroorlogse Fordson was nog wel even wat meer werk dan het omdraaien van een contactsleutel in onze tijd. “Dubbel klutsen” was het credo, waar tegenwoordig elke zichzelf respecterende landbouwtrekker beschikt over een automatische versnellingsbak of in ieder geval een bijna oneindig aantal versnellingen om voor elke klus het juiste vermogen te kunnen leveren.

 

Behalve oude tractoren staan er ook stationaire motoren; prachtig gerestaureerde Lister motoren, gebruikt in een boot of om met een lange snaar diverse machines aan te drijven.

 

Al deze liefdevol gekoesterde machines laten ons met een glimlach terugblikken in voorbije tijden…. Deze prachtige één cilinder motoren stonden de hele dag op een laag toerental te draaien, rustig hun eigen koelwater van uit een bak innemend en weer naar buiten pompend. Je kunt je goed voorstellen hoe deze motoren in kleine scheepjes voor de aandrijving zorgden zonder dat de eigenaar bezorgd hoefde te zijn dat de boel over de kop zou draaien. Kalm aan was het motto.