Al vanaf het prille begin van het Historisch Weekend maken oude landbouwvoertuigen deel uit van het gevarieerde deelnemersveld.

 

Het is verbazend om te zien hoe razend snel de veranderingen sinds de eerste motorisering van landbouwvoertuigen zich hebben voltrokken. Het starten van een vooroorlogse Fordson was nog wel even wat meer werk dan het omdraaien van een contactsleutel in onze tijd. “Dubbel klutsen” was het credo, waar tegenwoordig elke zichzelf respecterende landbouwtrekker beschikt over een automatische versnellingsbak of in ieder geval een bijna oneindig aantal versnellingen om voor elke klus het juiste vermogen te kunnen leveren.

 

Ooit gehoord van het merk Kramer? Elk jaar staan er wel een aantal van deze kleine trekkers op het Historisch Weekend. Ooit geweten dat Porsche, het merk van de snelle auto’s, grote aantallen trekkers heeft gebouwd? Zelfs nu nog kom je in Duitsland in de bos- en wijnbouw kleine Porschetrekkers tegen die zelfs na 60 jaar onverstoorbaar hun werk blijven doen. Gelukkig staan er ook weer een aantal van deze werkpaarden op het Historisch Weekend.

 

Behalve oude tractoren staan er ook stationaire motoren; prachtig gerestaureerde Lister motoren, gebruikt in een boot of om met een lange snaar diverse machines aan te drijven.

 

Dit jaar vindt het Historisch Weekend plaats op 26 en 27 augustus. Heeft u een oude trekker, landbouwmachine of stationaire motor van vóór 1976, geef u dan op voor een gezellig weekeinde op Willemsoord in den Helder. Op deze website kunt u zich aanmelden.